Theresa May podtrzymała, że chce opuścić stanowisko przed zakończeniem brexitu

Autor: Emigrant w UK 9 Maj 2019, 14:00

Theresa May podtrzymała, że chce opuścić stanowisko przed zakończeniem brexitu

Brytyjska premier Theresa May podtrzymała zapowiedź swojego odejścia przed drugą fazą brexitu. Szefowa rządu chce w ten sposób umożliwić podjęcie negocjacji w drugim etapie nowemu liderowi - poinformował jej rzecznik. Brytyjska premier jest pod presją, by odejść z urzędu wcześniej niż planuje. Według wielu przedstawicieli rządzących konserwatystów, Theresa May poniosła porażkę, dlatego partia musi teraz przyjąć nowe podejście. Rzecznik premier podkreślił, że szefowa brytyjskiego rządu chce, aby brexit stał się faktem. W kwietniu Philip Hammond, minister finansów Wielkiej Brytanii, twierdził, że Theresa May pozostanie szefową brytyjskiego rządu do zakończenia brexitu. - O ile wiem, nie ma ona zamiaru rezygnować z urzędu przed zamknięciem tego procesu - powiedział Hammond agencji Bloomberg. - May jest osobą z ogromnym poczuciem obowiązku. Jest osobą, która czuje się zobowiązana dać Brytyjczykom brexit, i na pewno ten obowiązek spełni - podkreślił brytyjski minister finansów. Hammond powiedział wczoraj agencji Bloomberg, że rząd jest gotowy do dalszych rozmów z opozycyjną Partią Pracy w sprawie kompromisowego rozwiązania dotyczącego wyjścia kraju ze Wspólnoty.